Steenmarterhuisjes voor de gemeente Apeldoorn

Steenmarters

Steenmarters zijn wilde dieren en zijn daarmee autonoom: dat betekend dat ze niemands eigendom zijn en dat ze zelf kunnen bepalen waar ze leven, hun voedsel zoeken en zich voortplanten. De overlast die ze veroorzaken is ook niemands schuld of verantwoordelijkheid te noemen, maar kan wel heel vervelend zijn. Ook in de gemeente Apeldoorn komen steenmarters voor en veroorzaken de dieren soms overlast. Vandaar de mooie opdracht van Gemeente Apeldoorn voor Tavaris Techniek om te zorgen voor nieuwe steenmarterhuisjes.

Michel van Tavaris Techniek

Michel van Tavaris Techniek maakt in opdracht van de gemeente Apeldoorn prachtige steenmarterhuisjes deze kunnen worden ingezet om het territorium van de steenmarter te verleggen. Zodat de huizen en schuren en auto’s veilig zijn en de steenmarters hun jongen kunnen voeren zonder overlast. Wat een mooi project om aan te mogen werken! En een prachtige samenwerking met de gemeente Apeldoorn.

Overlast

Steenmarters kunnen behoorlijk overlast veroorzaken. De overlast kan variëren van geluid en stank in huis of schuur tot doorbijten van kabels in auto’s. In de zomermaanden zien we een piek in de overlast: eerst tijdens de paartijd (van juni tot augustus) wanneer de mannetjes dan onder luid gekrijs en geblaas gevechten leveren om vrouwtjes te veroveren. Aansluitend veroveren jonge dieren hun eigen grondgeboied, wat ook met geschreeuw gepaard kan gaan en tot oktober kan duren.