Liever midden in het Groen dan achter de geraniums

Liever midden in het Groen dan achter de geraniums

Op het Zwitsal terrein in Apeldoorn bruist het van de activiteiten. Ook de mensen van de afdeling Groen van Riwis dagbesteding, die ik vandaag ga interviewen, hebben hier hun stekje gevonden. Om rustig te kunnen praten, moeten we even verkassen naar een ander plekje. Bij een kopje koffie heb ik een leuk gesprek met voorman Bert Klomp, en deelnemers Jan, Marvin Lee en Johannes.

Bert vertelt wat over de werkzaamheden. “De dag begint hier om acht uur. Rustig opstarten met een kopje koffie, een praatje. We bespreken dan wat we die dag gaan doen. Het tuinonderhoud op de Riwis locaties is de hoofdklus. Er kunnen ook andere vragen komen zoals een tuintje van een ambulante cliënt bijwerken of sneeuw ruimen in de winter bij de ouderen locaties van Riwis. Vogelhuisjes verplaatsen is ook al een keer gebeurd. Of een andere opdracht. Er zijn verschillende werkzaamheden zoals gras maaien, bestrating aanleggen soms, assisteren bij de afdeling vervoer, wat er ook maar op ons pad komt. Om het werk veilig te kunnen doen gaan de deelnemers op voor het veiligheidscertificaat “VCA”.

Op mijn vraag wat de deelnemers vinden van hun werk komt als eerste op; het bezig zijn, mensen ontmoeten, niet de hele dag thuis zitten en lekker buiten zijn. Kortom, weg achter die geraniums. Klussen doen is prettig, vooral in een sfeer waarin wel structuur is maar geen dwang. Relaxed. Bij de afdeling werken mannen maar ook vrouwen. Momenteel zijn er vijf deelnemers maar er is plek voor meer mensen. Heb je interesse? Meld je dan aan via: info@tavaris.nl

Het gesprek zit er op. We lopen weer terug naar de werkplaats De mannen pakken hun gereedschap en ik stap weer op mijn fiets. Het zonnetje schijnt.